Jak wykonać ekologiczne opryski i nawozy wykorzystując na przykład gnojówkę z pokrzyw? Czy rzeczywiście możemy chronić nasze plony opryskiem z drożdży i mleka? Ekologiczne sposoby dbania o ogród.
W temacie ekologii nie może oczywiście zabraknąć wątku oprysków w naszych ogrodach. Powszechnie wiadomo, że chcemy unikać chemii na naszych prywatnych skrawkach ziemi, jednak zdarzają się sytuacje, na które musimy zareagować radykalnie, zwłaszcza w momencie zalęgnięcia szkodników lub zamierania roślin. Ale jak sobie radzić, jeśli chcemy pozostać w zgodzie z ekologią? Możemy spróbować stworzyć ekologiczne opryski i nawozy.
Czy oprysk z drożdży i mleka jest skuteczny?
Okazuje się, że Natura i tutaj wyciąga do nas pomocną dłoń. Na forach ogrodniczych prawdopodobnie najczęściej pojawiającą się propozycją ekologicznego oprysku jest ten na pomidory i ogórki – z drożdży i mleka. Ale czy jest on skuteczny? Okazuje się, że tak. Zbadano wpływ oprysków drożdżowych na rozwój popularnej choroby grzybowej pomidora. W wyniku tych badań dowiedziono, że drożdże zdecydowanie hamują rozwój chorób grzybowych.
Ekologiczne opryski i nawozy w postaci gnojówki z pokrzyw i innych roślin
Kolejną, często wspominaną naturalną miksturą do nawożenia i oprysku jest tzw. gnojówka z pokrzywy. Roślinę można znaleźć praktycznie wszędzie, a czasem potrafi się dziko rozsiać po naszych ogrodach, dlatego warto zastanowić się, czy powinniśmy ją wyrzucać. Jednak czy warto z niej korzystać? Wywar z pokrzyw zawiera liczne składniki mineralne, potrzebne roślinom do wzrostu. Co więcej, oprysk z tej rośliny pomoże nam zwalczyć zielone mszyce.
Czy pamiętacie nasz materiał o usuwaniu niechcianych roślin z trawnika? Wśród nich może znaleźć się koniczyna lub skrzyp polny. Okazuje się, że z nich także można wykonać nawóz i oprysk. Koniczyna, podobnie jak pokrzywa, zawiera mnóstwo azotu i potasu, zaś skrzyp zasili nasze rośliny głównie w krzem, wapień i magnez. Oznacza to, że te „chwasty” nie tylko możemy pozostawić w ogrodach, ale także użyć ich z korzyścią dla innych roślin.
Jak stworzyć ekologiczne opryski i nawozy? Jak zrobić własną gnojówkę z pokrzyw, koniczyny, skrzypu, czy wrotyczu?
Ale jak właściwie zrobić wspomnianą gnojówkę z roślin? Nic prostszego – potrzebne nam będzie tylko wiaderko dowolnych rozmiarów, ale z pokrywką, woda i zapas rośliny, z której chcemy przygotować nawóz. Zerwaną roślinę należy pociąć na drobne kawałki, umieścić w wiaderku i zalać wodą w proporcji 1:1. Taką miksturę trzeba odstawić w zacienione miejsce, z dala od granic działki i domu, ponieważ już po kilku dniach fermentujące rośliny zaczynają wydzielać dosyć nieprzyjemny zapach, dlatego przyda się też wspomniana pokrywka. Nawóz jest tak naprawdę gotowy już po kilku dniach, ale spokojnie może stać dłużej.
Tak przygotowanym nawozem możemy podlewać i pryskać nasze rośliny. Musimy jednak pamiętać, że gnojówkę przed użyciem musimy dodatkowo rozcieńczyć wodą, najlepiej w proporcji 1:10. Podobne wywary możemy też przygotowywać na przykład z wrotyczu.
Ekologiczne opryski i nawozy z resztek produktów spożywczych
Ponadto, możemy też wykorzystywać resztki produktów spożywczych. Na przykład podlewać rośliny odstaną wodą ze skorupkami jaj, które zapewnią roślinom zapas wapnia. Jeśli pijemy kawę sypaną, fusami możemy podsypywać rośliny wymagające kwaśnej gleby – dodatkowo zakwasimy podłoże. Podobnym działaniem wykażą się fusy z herbaty (nie z torebek). Należy jednak pamiętać, że fusy nie mogą być zanieczyszczone cukrem, czy mlekiem, ani innymi dodatkami.
Matka Natura tradycyjnie wychodzi nam naprzeciw w kwestii uprawy własnych warzyw, owoców i kwiatów. Nie pozostaje nam nic innego, jak korzystać z jej dobrodziejstw i skupić się na ekologicznych formach wspierania naszych ogrodów. Powodzenia!
Po liczne pigułki wiedzy zapraszamy na nasz Facebook i Instagram.